Ποιες μέρες του μήνα έχει η γυναίκα αυξημένη λίμπιντο;




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Η λίμπιντο μίας γυναίκας έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του μήνα. Τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο αλλάζουν και μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν την ερωτική της επιθυμία.

Η ερωτική επιθυμία της γυναίκας αλλάζει και στην εγκυμοσύνη, ανάλογα με το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεται.

Η λίμπιντο πολλών γυναικών επηρεάζεται από το περιβάλλον και αρκετές φαίνεται πως έχουν περισσότερη όρεξη για σεξ τα Σαββατοκύριακα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λίμπιντο μίας γυναίκας είναι προφανώς πολλοί, αλλά οι ορμόνες παίζουν τον δικό τους ρόλο και ένας σημαντικός παράγοντας για την ερωτική διάθεση μίας γυναίκας είναι σε ποια μέρα του κύκλου της βρίσκεται.

Πολλές γυναίκες έχουν πιο έντονη ερωτική επιθυμία συγκεκριμένες μέρες. Η λίμπιντο μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί για διάφορους λόγους.

Ωορρηξία
Μεγάλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να παίρνουν την πρωτοβουλία για να κάνουν σεξ λίγο πριν την ωορρηξία τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η οιστραδιόλη, που είναι το κυρίαρχο οιστρογόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας, αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση στις γυναίκες. Το γεγονός ότι οι γυναίκες, πολύ συχνά έχουν μειωμένη ερωτική διάθεση μετά την εμμηνόπαυση και ταυτοχρόνως έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης ενισχύει την άποψη των ερευνητών.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τη συσχέτιση της τεστοστερόνης, της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης με τη λίμπιντο νεαρών γυναικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προγεστερόνη μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία, ενώ η οιστραδιόλη την αυξάνει. Η τεστοστερόνη επίσης αυξάνει τη λίμπιντο της γυναίκας.

Λίμπιντο στην εγκυμοσύνη
Καθώς τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κύησης, η λίμπιντο της εγκυμονούσας έχει διακυμάνσεις.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές κάνουν συνήθως τη γυναίκα να επιθυμεί περισσότερη προσοχή και στοργή από τον σύντροφό της. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχει και αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, καθώς μπορεί να βιώνει συμπτώματα όπως ναυτία ή να φοβάται μήπως το σεξ επηρεάσει αρνητικά την κύηση. Η ερωτική επαφή σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν αποτελεί "απειλή”, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού σας.

Στο δεύτερο τρίμηνο, φάνηκε ότι η σεξουαλική επιθυμία αυξάνεται, καθώς η γυναίκα συνηθίζει τις αλλαγές στο σώμα της και νιώθει πιο άνετα.

Η λίμπιντο, σύμφωνα με τη μελέτη, μειώνεται το τρίτο τρίμηνο, όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού.

Το Σαββατοκύριακο
Μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή φοιτητριών, έδειξε ότι η πιθανότητα να έχουν σεξουαλική επαφή το Σαββατοκύριακο ήταν διπλάσια ή τριπλάσια από τις καθημερινές. Κατά μέσο όρο η πιθανότητα να κάνει μία γυναίκα σεξ ήταν 9% τις καθημερινές και 22% το Σαββατοκύριακο.

Το απαιτητικό πρόγραμμα που έχουν οι σύντροφοι τις εργάσιμες ημέρες, πολύ συχνά επηρεάζει τη διάθεση για σεξουαλική επαφή.

Πως θα βρείτε τις μέρες με την πιο αυξημένη λίμπιντο
Η ημέρα της ωορρηξίας, η προηγούμενη και η επόμενη είναι αυτές που σύμφωνα με τις μελέτες η γυναίκα έχει την πιο αυξημένη λίμπιντο.

Πότε γίνεται η ωορρηξία
Η ωορρηξία, είναι η διαδικασία κατά την οποία το ώριμο ωάριο (συνήθως μόνο ένα) εγκαταλείπει την ωοθήκη, μπαίνει στη σάλπιγγα και είναι έτοιμο για γονιμοποίηση. Κάθε μήνα συνήθως ένα ωάριο ωριμάζει σε μία από τις δύο ωοθήκες (σπάνια γίνεται πολλαπλή ωορρηξία, που μπορεί να καταλήξει σε δίδυμη ή τρίδυμη κύηση).

Θεωρητικά, εάν ο κύκλος της γυναίκας διαρκεί 28 ημέρες, τότε είναι πιθανό να κάνει ωορρηξία την 14η ημέρα, στη μέση του κύκλου. Ένας φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί περίπου 21 έως 35 ημέρες και η ωορρηξία συμβαίνει 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδο.


Πηγή: Capital.gr